Sunday 30 July 2006

H Νάνσυ.

Η Νάνσυ είναι η κλασσική χαζογκόμενα. Η τύπισσα που καθώς την βλέπεις από μακριά βλέπεις όλα τα στερεότυπα που έχεις για τις χαζογκόμενες να παίρνουν σάρκα και οστά. Μασάει τσίχλα, επιμελείται τον εαυτό της και προσπαθεί να περπατάει με στυλ -πράγμα που δεν καταφέρνει ποτέ με αποτέλεσμα να βγαίνει ένα κωμικοτραγικό αποτέλεσμα. Αυτό που λατρεύω πάνω της: είναι ατσούμπαλη. Α και τσαπατσούλα. Επίσης ενώ προσπαθεί να το παίζει μαγκάκι και περπατημένη, το μόνο που καταφέρνει να βγάζει είναι μια λιγουλάκι επιτηδευμένη αθωότητα και αφέλεια. Η Νάνσυ είναι φίλη μου.

Η Νάνσυ εκτός από φίλη μου είναι και μεγαλομανής. Ή τουλάχιστον προσπαθεί να είναι. Ότι της συμβαίνει είναι μοναδικό. Δεν έχει συμβεί στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Ενώ τα προβλήματά της δεν καταφέρνουν τα ξεφύγουν απ' τα στενά όρια σεναρίου τύπου Μπέβερλι Χιλς, αυτή επιμένει και χτυπιέται ότι όοοοχι δεν έχουν ξανασυμβεί σε κανέναν με αυτή τη συχνότητα, αυτό το δράμα, αυτές τις συμπτώσεις. Έτσι είναι. Ειδικά όταν πρόκειται για χωρισμούς, πισώπλατα μαχαιρώματα κτλ κτλ.

Είχα καιρό να δω τη Νάνσυ. Και σίγουρα δεν είχα χρόνο για τις ατελείωτες διηγήσεις της, που διανθισμένες με τόσες και τόσο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σου εξαλείφουν κάθε ίχνος αμφιβολίας που είχες αρχικά για το αν σου λέει αλήθεια ή υπερβάλλει.

Η Νάνσυ χώρισε. Ή χειρότερα την χώρισε. Αυτός. Η Νάνσυ ζει ένα δράμα. Όχι για στάσου. Αποφάσισε αυτή τη φορά να το πάρει ψύχραιμα. Δεν χωρίζουν έτσι απλά αγάπη μου μια κα. Χατζηπαναγή, μια κόρη καθηγητή πανεπιστημίου. Σιγά μην κάτσει να σκάσει. Μα το κάθαρμα να της το πει έτσι απλά; Κι αυτή που νόμισε ότι ζούσε τον έρωτα της ζωής της... Μα έτσι δεν μου είχες πει και για τον προηγούμενο πριν δυό βδομάδες; Έτσι μου είχε πει, αλλ΄αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά. Της μιλούσε λέει πιο πολύ. Τη σεβόταν. Το κάθαρμα. Κι αυτή που ετοιμαζόταν να τα παρατήσει όλα για χάρη του. Ποιά όλα βρε; Στο διπλανό γραφείο δεν δούλευε; Δεν έχει σημασία. Αν άλλαζε πόστο; Να μην τον ακολουθούσε; Να τα πάρουμε απ' την αρχή γιατί μπερδεύτηκα; Όχι αγάπη μου, να μην τα πάρουμε απ' την αρχή. Πώς το έχεις εκείνο στο μσν; 'Ζωή ετοιμάσου να γελάσουμε μαζί;' Αυτό λέει θα κάνει... Πώς το κάνουν; Σκέφτεται ν' αλλάξει χρώμα μαλλιών. Έτσι κάνουν στις ταινίες. Μετά να πάει ένα ταξίδι. Ίσως βρει τον επόμενο. Σωστά είναι κι η δουλειά στη μέση. Δεν θέλει να βρει τον επόμενο. Θέλει να κλάψει. Άκου το κάθαρμα. Να της το πει στο lunch break. Άσε που είναι σίγουρη ότι τους άκουγαν κι οι συνέδελφοι. Ναι αυτοί που τους έλεγε σε πιο spa θα πάνε μαζί. Τώρα τι να τους πει; Όχι δεν θέλω να ρθω μαζί σου στο spa, έχω εξετάσεις. Όχι να μην του στείλεις μήνυμα. Τι του έστειλες μόλις; Να δεις που δεν θ' απαντήσει. Της απάντησε το κάθαρμα. 'Σου είπα να μην με ξαναενοχλήσεις'. Η Νάνσυ χαμηλώνει το κεφάλι. Η Νάνσυ κλαίει. Φεύγει. Πάει να ζήσει το δράμα της μόνη της. Είναι πρωταγωνίστρια απόψε.

Κι αύριο είναι Δευτέρα...